Brukar du ofta slänga mögliga druvor? Då gör du troligtvis ett vanligt misstag – men lösningen är både billig och enkel.
Just nu läser andra
Druvor är söta, nyttiga och perfekta som mellanmål – tills de plötsligt blir mjuka, sura eller täcks av grå mögel i kylskåpet. Men visste du att ett litet knep kan få dem att hålla sig fräscha i upp till 21 dagar?
Du kommer hem från butiken med en fin klase spröda druvor. Efter bara några dagar ser de däremot ut som om de legat bortglömda på en solsemester. Den stora boven? Plastförpackningen. Den kapslar in fukt, och det är just det som gör att druvorna ruttnar snabbt, skriver Express.
Lösningen finns däremot redan i skafferiet – nämligen vanlig vitvinsvinäger.
Enligt Brittney Hanks från Home and Kind är tricket att skölja druvorna i en blandning av vatten och vitvinsvinäger innan de ställs i kylen. ”Det var helt avgörande för att hålla dem spröda och fräscha,” säger hon.
Och det bästa? Du behöver inte vara någon köksexpert för att lyckas.
Så här gör du:
- Fyll en skål med kallt vatten.
- Tillsätt 1 dl vitvinsvinäger (äppelcidervinäger fungerar också).
- Plocka druvorna från stjälkarna och lägg dem i blandningen.
- Låt dem ligga i 10–15 minuter. Längre än så kan ge en syrlig bismak.
- Skölj druvorna ordentligt i kallt vatten och lägg dem på en ren kökshandduk.
- Låt dem lufttorka i cirka 15 minuter – de måste vara helt torra innan du ställer dem i kylskåpet.
- Förvara i en lufttät glasburk eller ett rent konserveringsglas.
Läs också
Anledningen till att knepet fungerar så bra är att vinäger innehåller ättiksyra, som dödar bakterier och mögelsporer på druvornas yta. Resultatet blir fräscha, krispiga druvor i flera veckor – helt utan tillsatser eller specialprodukter.
Som bonus fungerar tricket lika bra på andra bär som blåbär och jordgubbar. En enkel vinägertvätt kan alltså både minska matsvinnet och spara pengar.
Så nästa gång du kommer hem med en ask druvor – ge dem ett litet spa. Både kylskåpet och plånboken kommer att tacka dig.