Expert varnar: Använd aldrig denna metod för att rensa ditt avlopp

Johanna Ekman

3 veckor sedan

|

26/05/2024
Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En expert har delat en varning om en populär metod för att rensa avlopp som du aldrig bör använda hemma.

Många känner till att sociala medier som TikTok är fulla av tips och tricks för städning.

Dock är det inte alla dessa tips som fungerar, men vem älskar inte löftet om ett skinande rent hem med minimal ansträngning och enkla produkter?

Men håll fast vid din svamp, allt som glittrar på TikTok är inte värt att följa. Städexperten Joyce French från HomeHow har avfärdat några av de mest populära TikTok-tipsen, som faktiskt kan skada ditt hem, sätta din hälsa på spel eller helt enkelt slösa din tid.

Från tveksamma blandningar till städmetoder som kanske ser bra ut på kamera men skapar kaos i verkligheten, kan det vara svårt att skilja agnarna från vetet. De metoder och tips som nämns här nedan bör du undvika.

Användning av blekmedel och tvål för att rensa avlopp

Detta trick involverar att hälla både blekmedel och diskmedel ner i avloppet för att rensa det. Detta bör dock undvikas, säger experten. Du bör aldrig hälla blekmedel direkt ner i avloppet, eftersom det potentiellt kan vara mycket farligt.

Förutom att försvaga VVS-systemet kan blekmedlet också blandas med kemikalier som redan finns i avloppet. Detta kan orsaka en kemisk reaktion som frigör giftiga ångor. Diskmedel innehåller ofta ammoniak. Att blanda detta med blekmedel kan vara mycket farligt och kan orsaka andningsproblem eller brännskador på hals, näsa, hud eller ögon.

Vissa gaser som frigörs vid blandning av rengöringsmedel kan orsaka mycket allvarliga hälsoproblem. Därför bör du absolut undvika att använda detta trick.

Städning av mattor med olämpliga produkter

Ett särskilt riskabelt trick innebär användning av hushållsprodukter som inte är lämpliga för mattor. Detta kan inkludera att strö tvättmedel på fibrer, blanda ättika med diskmedel för en hemmagjord lösning eller till och med använda raklödder för att ta bort fläckar.

Även om dessa blandningar kan verka ofarliga, kan de lämna en klibbig rest som attraherar mer smuts. Ännu värre kan vissa kombinationer skada mattans fibrer eller till och med missfärga dem. I slutändan kan du stå med en smutsigare, mattare matta än du började med. Potentiellt kan du även stå inför en dyrare professionell rengöring senare.

Användning av blekmedel på fogar

En annan TikTok-trend inkluderar användning av blekmedel på fogar för att hålla dem glänsande vita. Detta är dock inte rekommenderat. Blekmedel är en mycket stark kemikalie. Användning av blekmedel på fogar kan därför försvaga dem, och de kan till och med spricka.

Dessutom kan du sluta med att missfärga fogarna, vilket går emot syftet med att använda det från början. Skador på dina fogar kan innebära att du måste anlita professionella för att åtgärda problemen, vilket kan leda till höga kostnader.

Förvaring av tvättmedel

En av de mest populära hacken på TikTok involverar hur många förvarar sina saker. Många använder saker som burkar, glasbehållare och plastlådor för att förvara viktiga saker som behövs för städning, matlagning och tvätt.

Även om det är acceptabelt att förvara livsmedel i separata behållare, bör man undvika att förvara lösa rengörings- eller tvättmedel i dessa typer av förvaringsbehållare.

Tvättkapslar har upplevt en betydande ökning när det gäller förgiftningar från färgglada kapslar. Detta har belyst riskerna med tvättkapslar, om barn får tag på dem. Detta har lett till att flera tillverkare har ändrat sin förpackning för att öka barnsäkerheten och förhindra att de får tillgång till dem.

Att överföra dessa typer av produkter till en annan behållare kan kompromissa säkerheten, vilket utgör en potentiell risk för dina barn. Därför är det mycket säkrare att behålla tvättmedel och andra rengöringsprodukter i deras originalförpackning.