Gör du också detta misstag? Många tillagar vitlök helt felaktigt

Skriven av Johanna Ekman

4 veckor sedan

|

24/04/2024
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Få känner till det rätta sättet att tillaga vitlök.

Vitlök är en mycket vanlig ingrediens i många kök. Vad få dock vet är att de troligen alltid tillagar den felaktigt.

Det rapporterar OE24.

Det första felet är att lägga i vitlöken för tidigt på den varma stekpannan. Vitlök bränns snabbt och blir bitter om den utsätts för hög värme under längre tid.

Det är därför en bra idé att tillsätta vitlök lite senare i tillagningsprocessen, särskilt i rätter där den ska stekas tillsammans med andra ingredienser, som till exempel lök.

En annan sak att vara uppmärksam på är hur man skär vitlöken. Det är viktigt att skära vitlöken jämnt, så att alla bitar blir ungefär lika stora. Ojämna bitar kommer att tillagas olika, där vissa bitar blir överkokta medan andra förblir råa.

Hur man förvarar vitlöken är också viktigt för att bevara kvaliteten. Överraskande nog bör vitlök inte förvaras i kylskåp eller i en plastbehållare, då detta kan få vitlöken att mogna för mycket. Vitlök bör istället förvaras i till exempel en papperspåse på en mörk, sval plats.

Om du har en vitlök som börjat gro, behöver du inte slänga den. Ta bara bort groddarna från vitlöksklyftorna, annars kan vitlöken få en bitter eftersmak.