Häll ättika i tvättmaskinen: När du ser varför kommer du aldrig göra något annat

14/10/2023 08:06

Henrik R

Livsstil
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Tvätt kan vara mycket tråkigt, men självklart är nytvättade kläder alltid trevliga. Personligen älskar jag känslan och lukten av helt rena kläder. Jag är nog inte ensam om detta.

Mest läst idag

Att tvätta kläder kan ofta vara en utmaning - och särskilt de många tipsen om hur du bäst kan tvätta dina kläder kan vara svåra att följa.

Många kläder har fått lida ett hårt öde eftersom de har genomgått olika tvättmetoder.

Det är ofta enklast att följa instruktionerna på kläderna, men helt ärligt - det verkar som att många klädtillverkare bara vill skydda sig så att kläderna inte skadas när de måste tvättas.

Det är inte alltid kläderna blir rena.

I tvättinstruktionerna står det ofta att kläderna bara kan tvättas på 30 grader, men då blir de nästan aldrig rena!

Efter att ha hittat ett gammalt hushållstips som min väns mormor har använt i åratal är mina kläder nu helt rena varje gång.

Därför vill jag gärna dela detta tips så att fler slipper tänka på tvätt som en tråkig syssla som smyger sig på dig så snart smutstvättkorgen fylls upp.

Hemligheten är vitvinsättika. Syran i ättika fungerar som ett universalmedel för dina kläder på flera sätt.

 1. Tar bort svåra fläckar

Lägg kläderna med svåra fläckar i ett vattenbad med 0,5 dl vitvinsättika i 30-60 minuter, tvätta sedan enligt tvättinstruktionerna. Fläckarna är historia.

 1. Neutraliserar lukt

  Dålig lukt från svett och rök försvinner omedelbart om du häller lite vitvinsättika i sköljmedelsfacket i tvättmaskinen när du tvättar.

 2. Motverkar statisk elektricitet

  Vissa material blir lätt statiska när du tvättar dem. Det är inte lika trevligt med en blus som sitter på kroppen som ett korvskinn. Även i detta fall hjälper det om du tillsätter lite vitvinsättika i tvättmaskinen.

 3. Lätt att ta bort damm och hår från husdjur

  Ibland tvättar jag kläderna rena, men de är fortfarande fulla av hår och damm som tar evigheter att ta bort efteråt. Efter torkning är det mycket lättare att bli av med oönskat hår och damm som fastnar i kläderna om du har haft lite ättika i tvättmaskinen.

  5. Mot gula fläckar under armarna

  Har du också märkt att vita kläder kan få gula fläckar under armarna? Orsaken kan vara svett och deodorant. Med lite vitvinsättika i maskinen försvinner fläckarna.

  6. Tar bort fläckar från tvättmedel

  Häll en deciliter vitvinsättika i tvättmedelsfacket, och du kommer inte få vita ränder på kläderna (som är särskilt synliga på mörka kläder). De vita ränderna kommer från tvättmedlet.

  7. Rengör tvättmaskinen

  En annan bra sak att komma ihåg är om tvättmaskinen är ren. Det kan låta uppenbart att tvättmaskinen är ren eftersom den behöver rengöra kläderna. Men även tvättmaskiner behöver lite kärlek, omsorg och inte minst rengöring. Här kan ättika hjälpa dig igen.

  Ättika hjälper till att rengöra tvättmaskinen, vilket kan få den att fungera längre och bli bättre på att göra kläderna rena och väldoftande.