Startsida Livsstil Hon fick en airfryer av sin familj. Nu önskar hon...

Hon fick en airfryer av sin familj. Nu önskar hon att någon hade sagt att detta aldrig får läggas i den.

Hon fick en airfryer av sin familj. Nu önskar hon att någon hade sagt att detta aldrig får läggas i den.
Foto: Aileenchik / Shutterstock

Ett till synes oskyldigt val i köket visade sig kunna leda till både misslyckade rätter och farliga situationer.

Just nu läser andra

Det var en julklapp som verkligen träffade rätt.

För tre år sedan låg det en airfryer under granen, omsorgsfullt inslagen och med höga förväntningar.

Den blev snabbt en trogen hjälpreda i köket – till allt från popcorn och kyckling till hemgjord escalivada.

Med varmluft och entusiasm trollade hon fram den ena rätten efter den andra.

”Jag använder den jättemycket. Jag behöver den till nästan allt”, berättar kvinnan bakom bloggen Bodyguru.cz.

Läs också

Men det fanns en detalj som ingen hade nämnt.

Ett enda ord som hade kunnat rädda henne från misslyckade middagar och rena katastrofer – nämligen bakplåtspapper.

Den knapriga sanningen om bakplåtspapper

Vi gör det utan att ens tänka på det.

Lägger ett ark bakplåtspapper i botten, så man slipper skrubba efteråt.

Det ingen hade sagt var att det faktiskt kan gå riktigt illa.

Läs också

”Använd aldrig lätta ingredienser eller bakplåtspapper i airfryern”, varnar tillverkarna. Och det finns goda skäl till det.

När botten täcks av papper störs luftflödet, som ju är själva poängen med en airfryer.

Den varma luften måste cirkulera runt maten för att ge en jämn och krispig yta.

Blockerar man luftströmmen blir resultatet halvdant och allt annat än sprött.

Värre blir det om papperet inte hålls nere. Då kan det flyga runt där inne och plötsligt komma i kontakt med värmeelementet.

Läs också

Resultatet kan bli rök, brand och ett skräckscenario som varken du eller din airfryer vill vara med om.

”Det är synd att jag inte visste det tidigare”, säger hon med en suck.

Som tur är finns det bättre alternativ.

I stället för papper kan man använda silikonformar eller perforerade insatser som är gjorda för airfryers och låter luften cirkulera fritt. De skyddar både maten och apparaten – och garanterar att krispigheten fortfarande finns där.

Ads by MGDK