Hudläkare varnar: Här är 5 hudvårdsmissar du troligtvis gör utan att veta om det

Johanna Ekman

2 veckor sedan

|

04/06/2024
Livsstil
Foto: TikTok
Foto: TikTok
Du är säkert inte om att du gör dessa misstag.

Du anstränger dig kanske för att ta hand om din hud, men det är sannolikt att du gör misstag utan att vara medveten om det. Om du använder solkräm dagligen och har en mängd hudvårdsprodukter på din hylla, tror du säkert att du vårdar din hud på bästa sätt.

Men enligt hudläkaren finns det flera saker många av oss gör dagligen som kan försämra din hudvård.

På TikTok avslöjade hudläkaren Dr. Aamna Adel enligt The Sun fem vanliga hudvårdsfel du troligtvis gör utan att veta om det - och vad du bör göra istället.

  1. Användning av handduk för att torka ditt ansikte

Många av oss torkar ansiktet med en handduk efter tvätt. Men Dr. Adel varnar för detta. Handdukar kan innehålla bakterier om du inte tvättar dem varje dag, vilket kan förvärra acne och liknande problem.

Istället föreslår Dr. Adel att du antingen tvättar dina handdukar regelbundet eller lufttorkar ditt ansikte och applicerar hudvårdsprodukter medan ditt ansikte fortfarande är lite fuktigt. Men undvik att göra detta med aktiva ingredienser som retinol, niacinamid, vitamin C och salicylsyra.

  1. Applicering av hudvårdsprodukter i fel ordning

Även om du har många produkter - fuktighetskrämer, serum, retinoler - fungerar de inte om du applicerar dem slumpmässigt.

Enligt Dr. Adel ska du applicera dina hudvårdsprodukter i en specifik ordning från 'tunnast till tjockast'. Du bör alltså börja med produkter med tunnare konsistens först.

  1. Att inte återapplicera solkräm

Om du använder solkräm dagligen (som du bör), kanske du tror att din rutin är korrekt. Men enligt hudläkaren bör du faktiskt återapplicera din solkräm varannan timme. Det räcker alltså inte att bara applicera solkräm på morgonen innan du lämnar hemmet.

Detta gäller särskilt om du har hyperpigmentering - när vissa fläckar på din hud blir mörkare på grund av solen eller acneärr.

Izzy Chen föreslår att använda en solkrämsstick eller en spray för att applicera solkräm under dagen, så att du inte ständigt behöver smörja in dina händer med kräm.

  1. Applicering av hyaluronsyra på torr hud

För att hyaluronsyra ska fungera korrekt, bör du applicera den på fuktig och inte torr hud, säger Dr. Adel. Hon föreslår att följa upp med en fuktighetskräm för bästa effekt.

Hudläkaren håller med Izzy om att applicera hyaluronsyra direkt efter toner eller essence. Du kan också välja att använda en form av mist först, om du vill vara säker på att få ut det mesta av dina produkter.

  1. Att ta produkter med fingrarna

Att ta produkten från en burk med fingrarna är ett stort misstag, enligt Dr. Adel. Detta kan införa bakterier i din kräm, som kan bli svåra att få bort igen när de väl har hamnat i burken.

Hon föreslår att du tvättar händerna noggrant före användning eller använder en spatel, som du tvättar och torkar mellan varje användning. På så sätt kan du bättre säkerställa att du inte blandar in bakterier i din kräm.