Kan förstöra resten av dagen: Läkare delar "den värsta morgonrutinen" som många har

Johanna Ekman

4 veckor sedan

|

21/05/2024
Livsstil
Foto: TikTok / Shutterstock.com
Foto: TikTok / Shutterstock.com
Denna vanliga och utbredda vana kan "förstöra" din mentala klarhet, vilket gör det svårare att koncentrera sig under dagen.

Många har vanor och rutiner som de vet inte är särskilt bra för dem. Även om de är medvetna om att det inte är hälsosamt, har de ändå svårt att lägga av med dessa rutiner.

För vissa handlar det om kost och snacks som inte är hälsosamma, medan andra kanske tillbringar mer tid i sängen än vad de vill erkänna.

Men en vanlig rutin, som riktigt många har antagit de senare åren, är att kolla telefonen som det första på morgonen. Oavsett om det är för att läsa meddelanden eller scrolla på sociala medier innan de stiger upp, har det blivit en helt normal start på dagen för väldigt många.

Det kan verka ofarligt, men en expert varnar för att det kan ha en negativ inverkan på vårt välbefinnande - och faktiskt kan det slutligen förstöra resten av din dag, varför det är en bra idé att avstå från det.

I en video på det sociala mediet TikTok, uttalade apotekaren och experten Raj Patel enligt Express, att det är en av de "värsta morgonrutinerna" du kan ha.

"Du och sannolikt alla du känner gör det – tar genast din telefon när ni går upp eller till och med medan ni är i din säng," sa han i en video till sina över 33 000 följare på det sociala mediet.

Detta kan ha en varaktig inverkan på din mentala kapacitet för dagen, sa han. Det är därför inte något som bara påverkar dig i det ögonblicket.

"Istället för att kickstarta din dag med ett friskt och fokuserat sinne, utsätter du din hjärna för en ström av distraktioner som bedövar ditt välbefinnande och dopaminsystem och förstör din mentala klarhet," lät det från honom i videon.

"Även om du lyckas lägga ifrån dig telefonen, drabbar det din koncentration. Ditt dopaminsystem fortsätter att surra och viska: 'Låt oss njuta av mer underhållning – sök belöningar.' Denna uppförsbacke för produktivitet fortsätter att tynga dig hela dagen."

Istället rekommenderade han att börja dagen med en produktiv morgonrutin, vilket till exempel kan vara att ta en promenad eller utöva yoga.

"Nyckeln till en mer produktiv dag är att starta med en god morgonrutin. Prioritera den och avsätt minst en eller två timmar till något verkligen produktivt. Ditt framtida jag kommer att tacka dig för en klar och framgångsrik dag," sade han.

Hans råd kommer i kölvattnet av en amerikansk studie som visade att omkring 80% av de tillfrågade personerna mellan 18 och 44 år medgav att de sträckte sig efter sin telefon inom de första 15 minuterna efter att de vaknat.

Av dessa 80% sträckte 62% sig direkt efter telefonen när de vaknade.