Läkare avslöjar: Därför bör du inte kissa i duschen – för ofta

Skriven av Johanna Ekman

4 veckor sedan

|

24/04/2024
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Vi har nog alla kissat i duschen åtminstone en gång, eller hur? Det kanske vi bör sluta med.

Oavsett om du tycker att det är praktiskt och tidsbesparande, eller om du tycker att det är obehagligt, är det inte ovanligt att göra det.

De flesta av oss skulle nog aldrig erkänna det.

Trots detta varnar nu en läkare för att vi inte bör göra det till en vana att kissa i duschen, eftersom det faktiskt kan leda till allvarliga hälsoproblem som påverkar hur ofta vi behöver gå på toaletten.

Enligt Dr. Teresa Irwin, gynekolog, är det inte nödvändigtvis skadligt för kvinnor att kissa i duschen, men det kan bli skadligt om det görs för ofta, rapporterar Mirror.

I en video som delats på hennes TikTok-konto @dr.teresa.irwin förklarar Dr. Irwin att det faktiskt kan vara fördelaktigt för kvinnor att ibland kissa i duschen, eftersom att stå upp möjliggör att blåsan töms helt utan begränsningarna som uppstår när man sitter eller hukar sig.

Men du bör inte göra kissandet till en del av din dagliga dusch-rutin, då det kan leda till urininkontinens, även känt som urinläckage.

Läkaren förklarar att din hjärna med tiden kommer att börja associera ljudet av rinnande vatten med behovet av att kissa, så varje gång du öppnar en kran – även bara för att diska – kommer du att känna en impuls att snabbt behöva gå på toaletten.

"Jag vet att det har varit viss förvirring om de negativa effekterna av att stå upp och kissa i duschen, så jag vill klargöra några saker. Att kissa i duschen är faktiskt ett korrekt sätt att kissa för kvinnor, eftersom det låter dig tömma din blåsa helt," säger hon och tillägger:

"En sak som kan hända av att konstant kissa i duschen är att det kan bli en trigger, så varje gång du hör vatten, vare sig det är diskvattnet, handfatet eller duschen, kan det utlösa trängseln att kissa, eftersom det blir en trigger. Det är om du gör det hela tiden. Om du bara gör det då och då kommer det normalt inte att vara ett problem. En annan sak är att din urinstråle förmodligen kommer att vara lite långsammare när du är i duschen. Men det är inte skadligt. Faktiskt är det bra, för det tvingar dig inte att lägga mycket stress och belastning på dig själv när du kissar med kraft."