Många gör fel: Så tillagar du färskpotatis på 'rätt' sätt

Johanna Ekman

1 vecka sedan

|

11/06/2024
Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det är kanske inte så lätt som många tror.

Färskpotatis är ett mångsidigt tillbehör som uppskattas för sin delikata smak, perfekt till allt från en enkel sommarmiddag till midsommarfesten. Men det är inte lätt att få till den perfekta, nykokta, färska potatisen.

Men då är det tur att recept.se finns.

Vi tar det från början steg för steg:

Steg 1: Förbered potatisen
Innan potatisen kan kokas, bör den rengöras noggrant. Beroende på personlig preferens kan potatisen skrubbas med borste eller skrapas ren med en kniv. Det är viktigt att all jord avlägsnas. Ta gärna några extra potatisar, de är utmärkta som rester.

Steg 2: Värm upp vattnet
För att påskynda kokprocessen, börja med att koka upp vatten i en vattenkokare. Överför sedan det heta vattnet till en kastrull och låt det koka upp helt. Vattnet ska precis täcka potatisen.

Steg 3: Salta och smaksätt vattnet
När vattnet kokar, tillsätt salt—ungefär 1–2 teskedar per liter vatten. Det är viktigt att vattnet smakar salt. För en extra dimension av smak, lägg i några kvistar dill, särskilt om potatisen ska serveras till sill.

Steg 4: Låt potatisen sjuda
Potatisen bör sjuda på låg värme med locket på. Detta förhindrar att de går sönder samtidigt som det garanterar att de inte blir vattniga.

Steg 5: Hantering av olika storlekar
Färskpotatis varierar ofta i storlek. För att få en jämn tillagning, placera de mindre potatisarna överst och kontrollera dem ofta med en sticka eller gaffel. De större potatisarna kan behöva några minuter längre i kastrullen.

Steg 6: Testa potatisens mognad
Använd en sticka eller gaffel för att känna om potatisen är färdigkokt. När verktyget glider igenom utan motstånd är potatisen klar, men se till att den inte faller isär, vilket skulle betyda att den kokat för länge. Koktiden varierar från 15 till 20 minuter beroende på storlek.

Steg 7: Avsluta kokningen
Så snart potatisen är färdigkokt, häll av vattnet direkt för att undvika att potatisen blir vattnig. Ta bort eventuella dillkvistar och låt potatisen ånga av sig på eftervärmen för att torka ytan. Ett alternativ är att placera ett hushållspapper eller en kökshandduk över kastrullen och låta potatisen vila i cirka 10 minuter.

När färskpotatisen har kallnat kan den utmärkt användas i en potatissallad eller skivas på knäckebröd med gräslök för en snabb lunch.