På många svenska kökshyllor står en stor fruktskål fylld med olika frukter. Trots att detta är vanligt, är det inte den bästa metoden för att förvara frukt. Faktum är att frukterna håller längre om de inte ligger tätt ihop.
Håll bananerna åtskilda från annan frukt
Särskilt bananer mår bra av att förvaras separat, säger matexperten Tash Blythe, som har delat med sig av ett smart knep för att hålla dem fräscha längre. Det rapporterar The Mirror.
"Ett kanske uppenbart men ofta förbises tips för att hålla bananer färska är att köpa dem gröna och låta dem mogna hemma. Om du väljer de mest klargula bananerna i butiken betyder det att de redan är mogna och har kortare hållbarhet än de gröna, som ännu inte mognat," säger hon till The Express.
Undvik plastpåsar
Ett annat viktigt råd är att aldrig förvara bananer i plastpåsar, eftersom det påskyndar mognadsprocessen.
Matexperten rekommenderar att man följer dessa riktlinjer för att maximera hållbarheten:
"Förvara bananerna på en köksbänk eller en plats i rumstemperatur, långt från fukt, direkt solljus och höga temperaturer under tiden de mognar."
I vissa fall kan det även vara en fördel att separera bananerna från varandra, eftersom de annars påverkas av den etylengas de avger, vilket kan påskynda mognaden.
När bananerna har nått den önskade mognadsgraden kan de kylas för att bevara sitt tillstånd längre.