Nästan alla gör det: Därför ska du inte tvätta handdukar i 60 grader

Skriven av Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En expert har nu kommit med ett uttalande som säkerligen kommer att väcka olika åsikter.

Det har inte undgått någons uppmärksamhet att hållbarhet blir allt viktigare i de svenska hemmen.

Dock visar det sig att även de mest grundläggande rutinerna, inklusive tvätt av sängkläder och handdukar, kan justeras för att skona miljön; och det utan att behöva kompromissa med hygienen.

Danska Anne Grete Rasmussen, som också går under namnet Fru Grön, har 25 års erfarenhet inom städbranschen och uppmanar nu danskarna att omvärdera sina tvättvanor.

Det rapporterar danska tidningen B.T.

Enligt Fru Grön behöver man inte tvätta sina sängkläder så ofta som många tror:

"Det är faktiskt helt okej att vänta till var tredje eller var fjärde vecka innan man stoppar sängkläderna i maskinen", säger hon och påpekar dock att det i regel gäller friska personer. Om man är sjuk, har astma eller liknande kan fallet vara helt annorlunda.

Handdukar vid 60 grader?

Fru Grön rekommenderar vidare att man bedömer behovet av att tvätta handdukar individuellt och överväger att tvätta dem vid lägre temperaturer.

Enligt henne behöver man inte alltid tvätta sina handdukar vid 60 grader:

"Och faktiskt skulle jag säga att man inte alltid behöver tvätta handdukarna vid 60 grader, och det säger jag trots att jag ibland får kritik för det", säger hon.

Använd din luktsinne

Fru Gröns filosofi rekommenderar vidare att man använder näsan för att avgöra om något behöver en tur i tvättmaskinen.

Genom att välja miljövänliga tvättmedel och använda dem effektivt kan man undvika behovet av starka kemikalier för fläckborttagning, enligt experten.