Sex enkla knep: Så blir du av med silverfiskar

Henrik R

60 veckor sedan

|

24/05/2023
Livsstil
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Har du problem med silverfiskar hemma? Läs vidare här.

Många svenskar har upplevt att de hittar ett litet silverfärgat insekt i färd med att pila över badrums- eller köksgolvet i deras hem.

Insektet kallas en silverfisk och är i Sverige av arten lepisma saccharina eller thermobia domestica.

De små insekterna kravlar runt på golv och gömmer sig i sprickor och skrevor i fuktiga miljöer och finns därför ofta i badrummet, källaren eller i köket, och det är få som gillar att ha dem som husdjur.

De små insekterna är inte alls farliga för människor, men de är obehagliga att se på, och många vill därför bli av med dem.

Det enklaste sättet att göra detta är att se till att vädra väl dagligen, eftersom silverfiskar inte kan leva i miljöer med mindre än 75 procent luftfuktighet.

Det är också en bra idé att dammsuga golvet ordentligt och se till att komma in i alla sprickor och skrevor, men om det inte löser problemet finns det också andra lösningar.

Skäm bort dem med vinäger

Silverfiskar hatar lukten av vinäger, och du kan därför jaga dem ut ur ditt hem genom att sprida vinäger i de rum där du ser de små insekterna.

Det görs enklast genom att hälla lite vinäger på en trasa eller en svamp och applicera lite av vätskan längs sprickor och hål, särskilt i golvets höjd.

Du får dock aldrig använda vinäger på lösliga material som kalksten och marmor.

Sprid doften av lavendel

Om du inte är särskilt optimistisk inför tanken på att ditt badrum ska lukta vinäger, finns det också andra lukter som silverfiskar inte tål, och en av dem är lavendel.

Den vackra blomman fungerar därför som ett avskräckningsmedel mot de små krypen, och genom att sprida doften i ditt hem kan du undvika silverfiskar.

Det kan till exempel göras med eterisk olja eller rengöringsmedel med lavendeldoft.

Låt ris absorbera fukten

Som nämnt kan silverfiskar inte leva i miljöer med mindre än 75 procent luftfuktighet, och du kan därför vara säker på att bli av med dem om du sänker luftfuktigheten till mindre än detta.

Detta kan göras genom att vädra ut eller köpa en avfuktare, men det kan också göras mycket enklare och billigare med hjälp av okokt ris runt om i hemmet där du har problem med silverfiskar.

Det är en bra idé att fästa ett tunt pappersark över skålen eventuellt med en gummisnodd.

Gör en silverfiskfälla

Silverfiskar älskar stärkelse, som finns i potatis, och du kan därför enkelt göra en fälla med hjälp av en påse och den fantastiska rotknölen.

Detta görs genom att skära en potatis i två och sedan skära några spår i de två halvorna så att stärkelsen kommer fram.

Bitarna placeras sedan i en öppen påse, som placeras på golvet där problemet med silverfiskar är värst.

Stärkelsen kommer att locka silverfiskarna, och när tillräckligt med silverfiskar har samlats kring potatisbitarna kan du stänga påsen och kasta den och dess innehåll.

Silverfiskfälla med 'gift'

Om ovanstående fälla inte är tillräckligt effektiv kan du också göra en fälla med 'gift', som dödar de små insekterna på plats.

Lyckligtvis kan detta göras helt utan riktigt gift, eftersom du bara behöver bakpulver eller bikarbonat.

Jäsningsmedlen får nämligen silverfiskar att svälla upp och dö, och du kan därför göra en effektiv silverfiskfälla genom att blanda en del socker och en del bakpulver eller bikarbonat och placera blandningen på golvet där det finns många silverfiskar.

Sockret kommer att locka de små insekterna, som dör när de intar jäsningsmedlet.

En söt silverfiskfälla

Den sista möjliga silverfiskfällan du kan göra består främst av honung eller sirap.

De små insekterna älskar nämligen söta saker, och du kan därför locka fram dem med hjälp av honung eller sirap, och idén är att dessa två saker är så klibbiga att silverfiskarna fastnar i dem.

Om du smörjer det på ett stycke bakplåtspapper och lägger det på golvet kan du bara slänga det och silverfiskarna när de har klivit upp i honungen eller sirapen.