Varför du inte bör koka din pasta i vatten

Mattias Svensson

2 veckor sedan

|

05/06/2024
Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
De flesta av oss har många gånger slängt ner en näve pasta i kokande vatten, men faktum är att det inte är den bästa metoden.

Pasta är en ytterst populär maträtt över hela världen – inte minst i Italien där de sätter stor stolthet i sin pasta.

Även om pastan verkligen förtjänar all beröm, lever den stärkelserika födan ofta inte upp till sin fulla potential. Nej tack till påstådda genvägar eller dåliga vanor; du gör både pastan och dig själv en björntjänst.

Du behöver inte en professionell kocks teknik och precision för att tillaga perfekt pasta, men det finns nyckelelement som markant kan förbättra din matlagning.

Naturligtvis finns det personliga preferenser för hur pasta ska smaka, så du kan anpassa dessa tips efter eget behov – bara du inte snålar med saltet i kokvattnet.

Att skapa en fantastisk pastarätt kräver inte mycket mer arbete än vanligt, vilket gör det värt mödan. Dessutom, om du alltid tillagar din pasta på samma sätt, kan du missa hur otrolig den kan bli, enligt Tasteline.

Ett alternativ till traditionell pastakokning är att koka pastan direkt i såsen istället för i vatten. Denna metod minskar städningen och förbättrar smaken genom att pastans stärkelse blandas med såsen, vilket ger ett tjockt och krämigt resultat. Kom dock ihåg att vara uppmärksam så att du inte får en för vattnig pastasoppa eller en torr och underkokt rätt. Observera också att långa pastasorter inte passar väl för denna teknik om du inte har en tillräckligt stor kastrull.

Oavsett om du tillagar din sås från grunden eller använder en färdig bolognese, är det viktigt att ha tillräckligt med vätska. När pastan kokar absorberar den fukt och frigör stärkelse, så du bör inte lägga till torr pasta i en sås som redan är färdig för servering. Följer du ett recept för en-gryta-pasta, behöver proportionerna justeras.

Om du är mer experimentell, lägg till några koppar vätska i grytan med såsen och pastan. Om du märker att blandningen börjar torka innan pastan är färdigkokt, tillsätt bara lite mer vätska. En blandning av buljong, vatten och grädde kan enkelt tillföra rik smak till den slutliga rätten.

Ytterligare tips när du lagar pasta:
  • Använd aldrig en för liten kastrull.

  • Lägg aldrig i pastan innan vattnet kokar.

  • Använd alltid rikligt med salt i vattnet.

  • Tillsätt aldrig olja i kokvattnet eftersom det endast gör pastan klibbig.

  • Koka pastan utan lock.

  • Rör om i pastan under tillagningen.

  • Skölj aldrig pastan efter kokning.

  • Spara några matskedar av kokvattnet för att tillsätta i såsen.

  • Välj den typ av pasta som passar bäst till din sås.