Visste du detta? En vardagspryl du använder varje dag är en bakteriebomb

Johanna Ekman

1 vecka sedan

|

04/07/2024
Livsstil
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Det är en helt vanlig del av vår vardag, men den döljer en obehaglig hemlighet.

För de flesta människor är det en prioritet att hålla hemmet rent, men det finns en vardagspryl som vi alla använder dagligen och som kan vara en dold bakteriebomb, skriver Mirror.

Men vad är det då för vardagspryl som kan hysa en stor mängd bakterier? Svaret finns i sovrummet.

Över tid kan en madrass nämligen hysa upp till 10 miljoner bakterier. Därför ät det viktigt att hålla dem rena för hälsans skull.

Brian Dillon, en expert hos Crafted Beds, säger till The Metro: "Den genomsnittliga personen avger ungefär 10 gram döda hudceller varje vecka, vilket utgör en riklig födokälla för miljoner av dammkvalster. Dessa mikroskopiska organismer trivs i varma, fuktiga förhållandena i våra sängar och kan leda till olika hälsoproblem, inklusive allergier, astma och eksem."

Så hur kan du se till att din madrass är ren och fri från dessa osynliga hot? Först och främst är ett madrasskydd din bästa vän. Den fungerar som en barriär mellan dig själv och madrassen, vilket minskar mängden direkt kontakt med bakterier och smuts.

Dessutom rekommenderar experter att rengöra madrassen grundligt var sjätte månad. En av de mest effektiva metoderna är faktiskt bara en enkel dammsugning. Använd munstycket på din dammsugare för att avlägsna smuts, damm och bakterier från madrassens yta.

Nu när vi vet hur madrassen bör hanteras, finns det faktiskt fler bovar. För att säkerställa en hälsosam sovmiljö bör du även tvätta dina lakan regelbundet.

Detta gäller även kuddar och täcken, som också kan bli fyllda med bakterier och bör tvättas ofta.