Förvånande upptäckt: Vid denna ålder är man som mest lycklig

Skriven av Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Hur är det egentligen med lycka och ålder - hur hänger det ihop?

En banbrytande studie av Micael Dahlen, känd som "lyckoprofessorn" och verksam vid Handelshögskolan i Stockholm, kastar nytt ljus över hur vår upplevelse av lycka utvecklas över livets gång.

Genom att analysera svar från nästan 4 000 svenskar har Dahlen kunnat visa att den allmänna uppfattningen om lyckans fördelning genom åren inte stämmer överens med verkligheten.

Trots en utbredd tro på att ungdomsåren är de lyckligaste, visar forskningen att lyckan faktiskt når en bottenpunkt vid 40-årsåldern för att sedan stadigt öka. Denna insikt belyser en viktig vändpunkt i livet där individers känsla av lycka börjar stiga igen.

Micael Dahlen kommenterar resultaten med optimism:

"Ju äldre du blir, desto lyckligare blir du. Det är väl något att se fram emot?" Hans studie föreslår att det är dags att omvärdera vår syn på åldrandet och de möjligheter till ökad lycka som de senare åren kan medföra.

Dahlens slutsatser stöds av internationell forskning från över hundra länder, vilket bekräftar att lyckans kurva genom livet ser liknande ut världen över.

"Forskningen om hur lyckan varierar med ålder är bergsäker," säger han till SVT Nyheter, vilket ger en solid grund för hans påståenden.

Denna forskning utmanar rådande föreställningar och erbjuder ett nytt, hoppfullt perspektiv på åldrandet. Istället för att se de kommande åren med oro, uppmanar resultaten oss att välkomna åldrandet som en tid för ökad lycka och välbefinnande.

Med dessa insikter kan vi börja se fram emot de år då forskningen visar att vi har potential att bli allt lyckligare.