Högre böter för fuskåkare i Stockholms kollektivtrafik: Så mycket får man böta

Skriven av Ida Hansson

Foto: Wiki Commons
Foto: Wiki Commons
Avgiften höjs.

I ett försök att minska fuskåkningen och öka intäkterna har trafikpolitikerna i Region Stockholm tagit beslutet att skärpa tilläggsavgifterna för resenärer utan giltig biljett i SL:s kollektivtrafik.

Detta beslut, som trädde i kraft den 2 april, innebär att böterna höjs från 1 500 till 1 850 kronor. Åtgärden är tänkt att motverka olagligt åkande och förbättra SL:s finansiella ställning.

Trenden med fuskåkning har visat en nedgång sedan 2021, trots att pandemin initialt orsakade en ökning i antalet personer som åkte utan giltig biljett. Under det gångna året rapporterade SL en förlust på 327 miljoner kronor i intäkter till följd av fuskåkande.

Det rapporterar tidningen Mitt i.

Resenärer som blir påkomna utan giltig biljett vid en biljettkontroll kommer nu att ställas inför den högre tilläggsavgiften och dessutom tvingas köpa en enkelbiljett för sin resa.

Detta initiativ, som antogs i november av regionens trafikpolitiker, är en del av en omfattande strategi för att stärka kollektivtrafikens ekonomi och garantera rättvisa för alla som använder sig av SL:s tjänster.