Studie visar: Så många koppar kaffe om dagen kan minska risken för cancer

Skriven av Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Utöver den goda smaken visar det sig nu att det kan finnas flera goda skäl att dricka kaffe under dagen.

Du är kanske en av dem som inte kan avgöra om kaffe är bra eller dåligt för dig. Detta beror nog på att det finns många olika studier som säger det ena och det andra.

Men om du är en av dem som njuter av en kopp kaffe då och då, så finns det goda nyheter för dig. En ny studie visar nämligen att om du dricker en betydande mängd kaffe dagligen, kan det möjligen minska risken för att utveckla tjocktarmscancer.

Denna upptäckt kommer från ett omfattande forskningsprojekt lett av vetenskapsmän från Nederländerna och Storbritannien.

Det rapporterar mediet The Guardian.

Enligt forskningen deltog ungefär 1.700 personer, som tidigare haft tjocktarmscancer, i en studie av deras kaffevanor. Resultaten visade att de som drack minst fem koppar kaffe dagligen hade en 32% lägre risk att uppleva ett återfall av cancern jämfört med dem som drack två koppar eller mindre.

Dessutom tyder fynden på att en hög kaffekonsumtion också kan vara kopplad till en ökad överlevnadsgrad bland tidigare cancerpatienter. Specifikt hade personer som drack fem eller fler koppar om dagen en 29% lägre sannolikhet att dö av sjukdomen.

Ellen Kampman, professor i nutrition och sjukdom vid Wageningen Universitet i Nederländerna, beskriver dessa resultat som "fascinerande". Hon påpekar dock att forskningen endast visar en statistisk korrelation och inte nödvändigtvis en orsakssamband. Ellen Kampman uttrycker hopp om att resultaten håller i sig, eftersom de antyder att effekten av kaffe på cancerrisken är dosberoende - ju mer kaffe, desto större fördel.

Så nästa gång du funderar på om nästa kopp kaffe är bra för dig, så talar denna studie åtminstone för att du hellre bör dricka en kopp för mycket än en kopp för lite.

Det är viktigt att notera att det finns vissa medicintyper som inte bör tas tillsammans med kaffe.