Sverige debatterar cannabislegalisering i skuggan av Tysklands historiska beslut

Skriven av Ida Hansson

7 veckor sedan

|

02/04/2024
Foto: Wiki Commons
Foto: Wiki Commons
I en värld där flera länder mjukar upp sin cannabislagstiftning, står Sverige vid ett vägskäl.

Tyskland, EU:s folkrikaste land, firade nyligen legaliseringen av cannabis med stor entusiasm, vilket markerar en betydande förändring i Europas narkotikapolitik. Denna utveckling har väckt debatt i Sverige, där röster nu höjs för en mer liberal hållning.

I Tyskland samlades tusentals människor vid Brandenburger Tor för att fira legaliseringen, där de, ackompanjerade av musik, tände sina lagligt rullade joints.

Legaliseringen innebär att myndiga personer nu får inneha upp till tre plantor och 50 gram cannabis i hemmet, samt bära med sig 25 gram.

Denna förändring, som trädde i kraft vid midnatt natten till annandag påsk, är kulminationen på en lång debatt och speglar en växande trend mot en mjukare narkotikapolitik i Europa.

Mot denna bakgrund har Sverige nyligen tagit steg i motsatt riktning genom att skärpa sin narkotikalagstiftning, med riksdagspartierna eniga om att upprätthålla en restriktiv linje.

Trots detta finns det en splittring bland riksdagspartiernas ungdomsförbund. Medan Sverigedemokraternas och Kristdemokratiska ungdomsförbundet håller fast vid en stram narkotikapolitik, pläderar Moderata ungdomsförbundet, Centerpartiets ungdomsförbund och Liberala ungdomsförbundet för att Sverige ska legalisera cannabis.

Erik Berg, förbundsordförande för Liberala ungdomsförbundet, är övertygad om att Sverige förr eller senare kommer att anamma Tysklands exempel. Han kritiserar den nuvarande svenska narkotikapolitiken för att vara föråldrad och menar att den leder till onödigt lidande. Det rapporterar TV4 Nyheterna.

Debatten om cannabislegalisering i Sverige är därmed en del av en större global diskussion om narkotikapolitik. Tysklands nyligen genomförda legalisering ses av många som ett steg mot större frihet och rationalitet, och utgör en potentiell katalysator för förändring även i Sverige.

Även om frågan om cannabislegalisering i Sverige är långt ifrån avgjord, har Tysklands beslut utan tvekan bidragit till att tända en ny gnista i den svenska debatten.