Tragedi i Finland: Barn dödat i skolskjutning, misstänkt gärningsperson bara tolv år gammal

Skriven av Ida Hansson

Foto: Wiki Commons
Foto: Wiki Commons
Ett barn har mist livet.

I den finska staden Vanda, strax utanför Helsingfors, har en skolskjutning resulterat i dödsfall och allvarliga skador. En tolvårig elev har bekräftats död, medan två andra barn har skadats allvarligt.

Händelsen har skakat den lokala gemenskapen och väckt frågor om säkerheten i skolor.

Polisen larmades till en grundskola i Vanda klockan 09.08 på morgonen efter rapporter om skottlossning. En snabb insats ledde till att polisen var på plats nio minuter efter larmet, med stöd från alla närliggande stationer. En timme efter larmet kunde polisen bekräfta att tre barn hade skadats och att en misstänkt gärningsperson hade gripits. Alla inblandade i händelsen är tolv år gamla.

Polisinspektör Tommy Salosurie meddelade att det för närvarande endast finns en misstänkt i fallet. Den misstänkta skytten greps utan dramatik och hade ett vapen på sig vid gripandet. Händelsen utreds som mord och två mordförsök.

Under en pressträff uttryckte polischefen Ilkka Koskimäki sina kondoleanser till offrets familj, skolkamrater och personal.

"Ett barn har dött och två barn skadades allvarligt," sade Koskimäki, vilket understryker tragedins omfattning. Det rapporterar TV4 Nyheterna.

Eftersom den misstänkte är tolv år gammal kommer han inte att kunna dömas för dådet i rätten, enligt polisen. Kriminalkommissarie Kimmo Hyvärinen informerade att utredningen fortfarande är i ett tidigt skede, men att fem brottsutredare för närvarande arbetar med fallet.

Denna tragiska händelse har återigen väckt debatten om säkerheten i skolor och hur samhället kan skydda sina yngsta medborgare.