USA varnar Kina för att stödja rysk aggression i Ukraina

Skriven av Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mitt i växande oro över partnerskapet mellan Ryssland och Kina utfärdar USA:s utrikesdepartement en varning mot all hjälp till ryska militära aktioner i Ukraina.

USA:s utrikesdepartement har uttryckt sin oro över det stärkta partnerskapet mellan Ryska federationen och Kina.

Under en ny briefing framförde utrikesdepartementets talesperson Matthew Miller USA:s oro över samarbetet mellan de två nationerna, särskilt i sammanhanget av Rysslands pågående militära aggression i Ukraina.

Ett tydligt ställningstagande från Washington

"USA har gjort det mycket tydligt att vi inte vill se Kina göra något som hjälper till att stödja rysk aggression i Ukraina, och vi kommer att fortsätta att göra det tydligt," sade Miller.

Detta uttalande kommer vid en kritisk tidpunkt, då Rysslands president Putin och Kinas president Xi Jinping förväntas träffas i Kina nästa månad.

Uttalandet från USA:s utrikesdepartement sammanfaller med kommentarer från Frankrikes utrikesminister Stephane Sejourné, som efter ett möte med sin kinesiska motsvarighet Wang Yi i Peking, betonade Kinas potentiella "nyckelroll" i att underlätta fredssamtal i Ukraina.

Möjligheten att Kina kan övertyga Europa att inkludera Ryssland i framtida fredsförhandlingar har varit föremål för många diskussioner senaste tiden.

Diplomatiska ansträngningar

President Xi Jinping planeras besöka Frankrike och Italien i maj.

Rapporter tyder på att Kina kan förespråka Rysslands deltagande i fredssamtal, som eventuellt hålls i Schweiz eller Peking, och har indikerat en möjlig bojkott av sådana möten om dess villkor inte uppfylls.

Den senaste europeiska turnén av Kinas särskilda sändebud Li Hui, som fokuserade på diskussioner angående Ukrainas framtid, understryker ytterligare Kinas aktiva deltagande i att söka en lösning på konflikten.