Alla föräldrar som reser till utlandet med barn utan samma efternamn bör veta detta

Elin Bentzer

375 veckor sedan

|

14/05/2017
Det kan ge problem om du reser i utlandet med ett barn som du inte delar efternamn med. Så låter varningen från en brittisk advokat.

Det kan ge oväntade utmaningar om man reser med ett barn som man inte delar efternamn med. Man riskerar att bli stoppad eller avvisad vid check-in, vid gränskontrollen eller i värsta fall kan man bli misstänkt för kidnappning.

Så låter varningen från den brittiska advokaten David Connor.

Det skriver Mirror.

Om du vill vara helt säker på att du inte stöter på problem när du är ute och reser, ska du enligt David Connor försäkra dig om att du har de korrekta papprena med när du reser med det berörda barnet.

Om du är separerad från barnets andra föräldrer, kan det enligt David Connor kräva en godkännelse från denne. Det kan också vara nödvändigt med papper som bevisar att du har rätt till att ta barnet med utomlands. Sist men inte minst, kan det enligt David Connor vara en bra idé att ta med barnets födelseattest, så att du kan bevisa relationen till din son eller dotter.

Han berättar att det ofta är frånskilda föräldrar som riskerar att möta utmaningar om de har tagit tillbaka deras gamla efternamn igen.

Brittiska Hannah Marshall är en av de föräldrar, som har upplevt problem, då hon reste med sin dotter Lilly, som hon inte delar efternamn med. De två blev stoppade på Standsted flygplats på väg hem från en semester i Danmark. Hannah Marshall var inte gift med Lillys far och har inte hans efternamn, som de hade valt att ge deras dotter. Fadern Scott stod i en annan kö, då familjen skulle ha kontrollerat deras pass.

- De tittade på både mitt och min dotters pass och frågade mig hur jag kände den lilla flickan. Då jag sa att det var min dotter, frågade de, varför vi inte hade samma efternamn, säger Hannah Marshall till Mirror.

Scott kom till kontrollen och förklarade, att det var hans och Hannah Marshalls dotter:

- De sa till oss, att min partner skulle ha tagit med henne genom passkontrollen, eftersom att jag var tvungen att bevisa att hon var min dotter. De kontollerade min partners pass för att försäkra sig att hon hade samma efternamn och lät oss komma igenom, säger Hannah Marshall till Mirror.