Hudläkare varnar: Du kan dö av att klämma finnar här

07/10/2023 08:15

Ida Hansson

Vetenskap
Det är tydligen inte helt ofarligt när man försöker bli av med sina finnar.

Mest läst idag

Det har länge varit så att personer med finnar inte ska klämma och trycka för att få bort orenheterna, eftersom det finns risk att få fula ärr eller bromsa läkningen.

Men det verkar finnas en ännu viktigare anledning att hålla fingrarna från de irriterande finnarna. Flera hudläkare varnar för att människor trycker finnar i ett visst område i ansiktet, eftersom det kan få dödlig utgång, rapporterar BBC Radio.

Det farliga området kan illustreras som en triangel vars spetsiga spets går från mellan ögonbrynen och ner över näsan och slutar vid överläppen. Även om det är mycket sällsynt att folk som pillar dör av att klämma på finnar i "triangelområdet", finns risken.

Den brittiska hudläkaren Vishal Madan från Salford nära Manchester är en av dessa varningar.

– Det finns en teoretisk chans, men det är extremt sällan det händer, sa .Vishal Madan på onsdagen i radioprogrammet 5 live Breakfast på BBC.

Han förklarar att besväret uppstår om det finns en infektion i en finne i det specifika området eftersom blodkärlen här är en direkt linje till din hjärna. Det gör att infektioner som utvecklas i finnarna kan flytta upp till hjärnan, vilket kan leda till synförlust, permanent förlamning eller dödsfall.

Och för alla som inte kan låta bli att klmämma och trycka när finnarna dyker upp, så ligger det i människans natur att vilja klämma finnar, enligt Vishal Madan som påpekar att den största risken med att trycka finnar är ärren.