Många oroar sig för fruktens sockerinnehåll – men sanningen är en helt annan.
Just nu läser andra
Diskussionen om mat och hälsa är full av påståenden som inte alltid stämmer överens med forskningen. Vissa myter har blivit så etablerade att de tas som sanningar, trots att vetenskapen visar motsatsen.
I en artikel hos KK avfärdar näringsexperterna Tine Sundfør och Linda Granlund från Helsedirektoratet en seglivad myt: att frukt bör begränsas på grund av sitt sockerinnehåll.
Många har länge trott att söta frukter som äpplen och bananer får blodsockret att skjuta i höjden. Experterna menar dock att det i själva verket är hälsosamt att äta mer frukt.
Frukt är bättre än godis
Frukt kan inte jämföras med choklad, kakor eller läsk, slår experterna fast.
Frukt innehåller visserligen lite socker, men mest består den av vatten och fibrer. Just den kombinationen gör att blodsockret stiger långsamt, samtidigt som kroppen får viktiga vitaminer och mineraler. Granlund framhåller därför att de flesta av oss borde öka fruktintaget rejält.
Glöm inte grönsakerna
Läs också
Näringsfysiologen Camilla Andersen påminner om att det är helheten i kosten som är viktig. Grönsaker och bär bör ta stor plats, och frukt kan gärna kombineras med dessa. Helsedirektoratet rekommenderar fem till åtta portioner frukt och grönt per dag, där minst hälften gärna ska bestå av grönsaker.
Frukt är alltså inget att vara rädd för – tvärtom. Lägg myten om att fruktens socker är farligt åt sidan och fyll på med äpplen, bananer och druvor i vardagen. Din kropp kommer att tacka dig!