Startsida Hälsa Fiber, skyr och “sensory sips” – här är mattrenderna som...

Fiber, skyr och “sensory sips” – här är mattrenderna som kan dominera 2026

Kvinna äter frukt hälsa
PeopleImages / Shutterstock

Fiber får en tydlig revansch, samtidigt som snabb och nyttig vardagsmat fortsätter att styra hur vi handlar och lagar. En ny trendspaning pekar också ut allt från naturliga färgämnen och isländsk skyr till välmåenderesor, hjärnhälsa och baljväxter som nästa stora snackisar.

Just nu läser andra

En trendspaning byggd på klick – och butikshyllor

Hälsosajten EatingWell har gått igenom sin egen trafikdata och kombinerat den med branschrapporter för att ringa in tio mat- och näringstrender de tror kommer synas “överallt” under 2026. Flera av punkterna handlar mindre om enskilda “superfoods” – och mer om en livsstil där magen, hjärnan, tiden och plånboken ska gå ihop.

1) Fiber tar plats bredvid proteinet

Efter flera år av proteinhets kommer fiber tillbaka som hälsostjärna, enligt EatingWell. Även Whole Foods Market lyfter fiber som en central trend för 2026.

I bakgrunden finns också dryckes- och kafévärlden: Oatlys trendrapport beskriver hur “fibermaxxing” exploderat i intresse och pekar ut fiber som en växande snackis i nya drycker och menyidéer, enligt Oatly och deras nyhetsrelease via Globe Newswire.

2) Global smak blir vardagsmat – inte bara “special”

Matcha, Dubai-choklad och TikTok-rätter har redan drivit på 2025 års internationella matvåg. 2026 kan nästa steg bli att “världssmaker” tar klivet från nisch och specialbutik till vanliga kedjor, enligt EatingWell.

Ett konkret exempel: kryddjätten McCormick utsåg svarta vinbär till årets smak 2026 – och kopplar det till en bredare smakprognos för vad som kommer härnäst, enligt McCormick.

Läs också

3) Nyttigt – men snabbt: “healthy in a hurry”

Det räcker inte att mat är hälsosam. Den ska gå fort också. EatingWell tror att 2026 blir året då fler bygger måltider kring smarta basvaror: havregryn som blir overnight oats, konserver som blir lunch, och frys som känns mer “färdig” än “trist”.

Liknande signaler syns i trendspaningar från handeln. Whole Foods Market pekar på hur “instant”-mat gör comeback i uppgraderad form.

4) “Sensory sips” – drycker som känns, inte bara smakar

Nästa dryckestrend handlar mindre om att släcka törsten – och mer om upplevelsen i munnen: skum, bubblor, pärlor, fruktkött och textur. Det är ett skifte mot mer “känsla” i glaset, enligt EatingWell.

5) Naturliga färgämnen – när syntetiska ifrågasätts

Syntetiska färgämnen får allt mer motvind i USA. Myndigheten beskriver en nationell inriktning mot att fasa ut petroleum-baserade, syntetiska färgämnen, enligt FDA. Det gör att fler varumärken börjar prata om “dye-free” – och att naturlig färgsättning kan bli vanligare på hyllan 2026, enligt EatingWell.

6) Skyr kan bli nästa frukostfavorit

Efter kvarg och cottage cheese kan skyr få ett bredare genombrott. EatingWell lyfter den isländska, proteinrika mejeriprodukten som en “enkel” bas med kulturer – i linje med intresset för mage och tarm.

Läs också

7) Välmåenderesor: semester med spa, mat och rörelse

Resor handlar inte längre bara om att vila – utan om att “må bättre”. Airbnb beskriver hur matupplevelser och mer aktiva, upplevelsedrivna resor sticker ut i deras 2026-spaning, enligt Airbnb Newsroom

8) Långlivad mat: hjärnhälsa och demens i fokus

En åldrande publik driver intresset för kognitiv hälsa och kostmönster som kopplas till hjärnan. I trendartikeln lyfter dietisten Jessica Ball MIND-dieten som en startpunkt och säger:

“Eating a diet packed with brain-supportive nutrients, such as the MIND diet, is a great starting place for staying sharp as you age. But it’s really about your lifestyle as a whole,”

MIND-dieten är en kombination av Medelhavskost och DASH, framtagen för att stödja hjärnhälsa, enligt Harvard T.H. Chan – The Nutrition Source.

9) Exklusiva släpp – även i matvärlden

Begränsade upplagor, “drop culture” och produkter som säljer slut snabbt kan fortsätta växa även inom mat och kök. EatingWell beskriver fenomenet som en sorts viral logik där tillgången är en del av lockelsen – inspirerad av hur trender byggs i andra branscher.

Läs också

10) Bönor och baljväxter – billigt, mättande och trendigt

Baljväxter har allt: fiber, protein, lång hållbarhet och låg kostnad. Därför tror EatingWell att bönor och linser fortsätter klättra 2026 – inte bara i grytor, utan i smoothies, sallader och vardagsrätter.

2026 kan bli året då “hälsa” känns mer vardag än diet

Om trendspaningen stämmer blir 2026 mindre ett år av extrema regler – och mer ett år av smarta vardagsval: mer fiber, mer baljväxter, snabbare nyttig mat och ett tydligare fokus på hjärna, mage och välmående. Och ja: det kan mycket väl börja med något så odramatiskt som en skål skyr, toppad med bär och granola.

Ads by MGDK