Sitter du och huttrar medan dina vänner har det hur bra som helst? Här är förklaringen

Skriven av Johanna Frid

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Sju anledningar till att du alltid fryser.

Somliga människor är alltid varma. De trivs bäst i t-shirt - sommar såväl som vinter, och kylan rör dem inte i ryggen... medan du själv står inpackad i dunjacka och yllemössa. Har du undrat över hur det är möjligt att du fryser och dina vänner har det bra? Om du är typen som har lätt för att frysa ska du läsa det här. Det finns nämligen en bra förklaring på varför du fryser hela tiden. Det skriver Expressen

1. Dålig blodcirkulation
Ditt konstanta huttrande kan bero på dålig blodcirkulation, speciellt om du lider av kalla fingrar och tår. I värsta fall kan den underliggande orsaken vara en hjärt- och kärlsjukdom, och i syllsynta fall beror det på Raynards fenomen, som gör att blodkärlen drar ihop sig när kroppen utsätts för kyla. Tillståndet är inte farligt och kan lätt behandlas med mediciner och kosttillskott. Men den vanligaste orsaken till nedsatt blodgenomströmning är rökning. Frysarna ska spola ciggen.

2. Du är för smal 

Det pratas mycket om farorna med övervikt, men att vara för smal är heller inte nyttigt. Om du väger för lite kan du bli känslig för kyla. Underhudsfettet isolerar nämligen kroppen mot kyla, och om man inte har så mycket fett har kroppen heller inte så mycket att skydda sig med. Så du ska kanske överväga att äta en extra portion på lunchen, eller öka antalet kalorier i din kost. 

3. Du lider av järnbrist  
Järnbrist är en vanlig orsak till frusenhet. Järn är ett viktigt mineral som hjälper de röda blodkropparna att transportera näringsämnen, syre och värme runt i kroppen. Om du lider av järnbrist kan de röda blodkropparna inte utföra sitt arbete ordentligt. Då bör du introducera fler järnhaltiga matvaror i din kost - leverpastej, ägg, nötter och broccoli. Du kan också köpa järntillskott på apoteket.

4.Du har för låg ämnesomsättning 
Låg tolerans mot kyla kan också bero på att din sköldkörtel inte fungerar som den ska. Sköldskörteln producerar bland annat hormonet thyroxin, som reglerar ämnesomsättningen. Om du får lite av detta hormon sjunker ämnesomsättningen vilket alltså påverkar kroppens förbränning. Ett blodprov visar om du har låg ämnesomsättning eller ej. Tillståndet är relativt enkelt att behandla, men kräver receptbelagd medicin. 

5. Du är uttorkad 
Vatten är otroligt viktigt - faktiskt så viktigt att vatten är vårt allra viktiaste näringsämne. Om du dricker för lite vatten påverkar det kroppen både fysiskt och mentalt. Vatten hjälper kroppen att reglera temperaturen. Därför är det viktigt att regelbundet dricka vatten - helst minst 8 glas om dagen.

6. Du lider av sömnbrist 
Det är individuellt hur mycket sömn vi behöver, men de allra flesta behöver 6-7 timmars sömn varje natt. Och om du får för lite sömn kan det faktiskt vara skadligt för din hälsa. I värsta fall kan sömnbrist vara dödligt. Brist på sömn stör hormonbalansen och påverkar flera funktioner i hjärnans nervsystem. Om du får för lite sömn påverkas mekanismen i hjärnan som reglererar kroppstemperaturen. Se till att få sova ordentligt. Om du har svårt att somna kan du försöka dricka en kopp kammomillte innan sängdags. 

7. Du är kvinna 
Kvinnor ryser mer än män. Den något överraskande orsaken är att kvinnors kroppar är bättre på att hålla värmen än mäns. Eftersom kvinnokroppen är så upptagen med att hålla igång de vitala organen minskar det ibland värmen till de yttre delarna av kroppen, som händer och fötter. Så, om du är en frusen kvinna kan det helt enkelt bero på ditt kön.