Dessa 10 saker bör du tvätta, men det gör du nog aldrig

Skriven av Ida Hansson

125 veckor sedan

|

19/01/2022
Livsstil
Mænds lunger kan bedre klare rengøring end kvinders.
Mænds lunger kan bedre klare rengøring end kvinders.
Det råder ingen tvekan om att det är äckligt och konstigt att aldrig tvätta sina kläder, ändå finns det massor av saker som vi använder dagligen som sällan tvättas.

Här är en lista med tio saker du förmodligen aldrig tvättar, även om du kanske borde.

  1. Handväskor
  2. Träningsväskor
  3. Återanvändbara shoppingkassar
  4. Tvättkorg
  5. Duschdraperi
  6. Badmattor
  7. Filtar och kuddar
  8. Uppstoppade djur
  9. Mopper
  10. Dörrmattor 

Läs vidare för att veta varför du bör tvätta dem och hur du bäst gör dem.

Handväskor

Många tar med sig handväskan överallt och väskan ligger ofta på golvet i bussen, tunnelbanan eller till och med på den offentliga toaletten och det är därför klart att de snabbt kan bli fyllda av bakterier, så det kan vara en bra idé att rengöra dem.

Innan du tvättar din väska är det en bra idé att läsa på tvättlistan för att se om den tål tvätt. De flesta tål dock att tvättas för hand i kallt vatten och sedan lufttorkas. Kan de inte det kan du istället rengöra med till exempel sprit.

Träningsväskor

Vi har våra illaluktande träningskläder, blöta handdukar och smutsiga skor i dem och ändå är det nog de få som har tänkt på att tvätta sin träningsväska. Det kan dock vara en bra idé.

Dessutom är det ofta enkelt, då de flesta träningsväskor går att tvätta i tvättmaskin. Tänk dock på att tömma alla fickor och ta bort remmar innan eller knyt en knut på dem så att de inte filtrerar om de inte går att ta bort.

Återanvändbara shoppingkassar

Shoppingkassar i plast blir gradvis en sällsynthet och allt fler har börjat använda återvinningsbara shoppingkassar, vilket är bra för miljön, men inte så bra för hygienen. Det är få som tvättar dem, även om du använder dem för att transportera mat i. Det rekommenderas därför att tvätta dina shoppingkassar minst en gång i veckan.

Shoppingkassar av bomull kan tvättas i tvättmaskinen och är väskan av nylon eller polyester är det bra att tvätta den för hand med tvål och vatten.

Tvättkorg

Vi slänger vår skitiga tvätt i dem, ändå tycker de flesta inte att det också är en bra idé att tvätta själva tvättkorgen. Bakterier från de smutsiga kläderna kan ligga kvar i korgen och det rekommenderas därför att tvätta den en gång i veckan.

Har du en plastkorg går den att tvätta för hand och har du en av tyg kan du helt enkelt slänga den i tvättmaskinen i 30 grader.

Duschdraperi

Badrummet är den perfekta miljön för bakterie- och mögeltillväxt och det är därför viktigt att du kommer ihåg att tvätta ditt duschdraperi, annars kan det snabbt bli äckligt!

De flesta duschdraperier är också lätta att tvätta, då du bara kan slänga i tvättmaskinen. Tänk dock på att ta bort ringarna som gardinen hänger i. Efteråt kan du hänga den på tork i duschkabinen.

Badmattor

Precis som med duschdraperier är badmattor den perfekta grogrunden för bakterier och mögel på grund av den fuktiga miljön och det rekommenderas därför att du tvättar din badmatta minst två gånger i månaden.

Läs på tvättlistan och sedan bara in i tvättmaskinen. Om du är rädd att förstöra din badmatta kan du tvätta den för hand – eventuellt i badkaret, om du har en.

Filtar och kuddar

De flesta tvättar bara lakan och örngott, men själva täcken och kuddar tjänar också på att bli tvättade då och då. Det rekommenderas därför att torktumla dina kuddar en gång i månaden för att skaka dem fria från damm och kvalster, men det kan också vara bra att ge dem en tur i tvättmaskinen en eller två gånger om året. Kom dock ihåg att läsa tvättlistan först!

Gosedjur

Gosedjur hamnar ofta i munnen på små barn och det är därför viktigt att de inte är fyllda med bakterier! De flesta gosedjur kan enkelt slängas i tvättmaskinen, eventuellt i en tvättpåse för att skydda dem.

Om gosedjuret inte tål maskintvätt så är det bra att rengöra dem med ånga och en bra dammsugning.

Golvmoppar

Moppar är kända för att användas för att rengöra golvet och är därför ofta fyllda med bakterier och smuts efter användning. Det rekommenderas därför att du tvättar moppen efter varje användning. Detta kan göras i tvättmaskin eller genom att blötlägga den i en blandning av vatten, tvål och desinfektionsmedel.

Dörrmattor

Många slår säkert på dörrmattan då och då för att bli av med det värsta damm, sand och jord, men det kan också vara bra att ge mattan en grundlig rengöring med vatten och tvål, till exempel med en bra borste. Då är du säker på att du inte drar in fler bakterier än vad som är absolut nödvändigt i ditt hus.