Fy katten: Solarier badar i sperma

Skriven av Johanna Frid

403 veckor sedan

|

31/08/2016
Foto: Shutterstock.
Foto: Shutterstock.
Äckliga mätningar chockerar rengöringsexpert som har undersökt ett antal solarium i jakt på spermarester.

Solarier är grogrund för en mängd bakterier som primärt kommer från hud- och svettrester från de nakna kroppar som legat på britsen. 

Det har tidigare uppdagats att man riskerar att få betydligt mer än gyllenbrun hud när man lämnar den konstgjorda solen - däribland stafylokocker som kan vara livsfarliga, fekala bakterier, herpesvirus samt (köns)vårtsvirus som humant papillomavirus. 

Nu meddelar norska TV2 att man lägga till sperma på listan över oönskade vätskor man riskerar att få på sig. 

Genom att gå igenom fyra solarier med uv-lampor och tester som spårar sädesceller letade man efter skadliga mikroorganismer. Här hittade mediet spår av den manliga restprodukten på både väggar och solariebritsen. 

- Jag är väldigt överraskad. Jag tycker faktiskt att det är lite äckligt. Sperma på så många ställen; det är inte okej på något sätt, säger Lena Furuberg, rengöringsexpert vid firman Bygg og Facility AS.

Hon tycker att det är tråkigt att folk betalar en massa pengar för att ligga på något så smutsigt och äckligt. 

Det borde maximalt ha mätts 1000 enheter med mätningsutrustningen på de 40 ytor som blev undersökta i rummen. Men testerna mätte ända upp till 5000 enheter. Vissa ställen nådde ända upp till 16000, vilket är alltför högt och resultera i sjukdom, slår experten fast. 

Tangentbord och huvudkuddar visade sig vara särskilt smutsiga ytor i solarierna.