Så ser du till att din resväska kommer ut först från flygplanet: Knepen få känner till

Johanna Ekman

2 veckor sedan

|

05/06/2024
Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Om du hatar att vänta på ditt bagage på flygplatsen, vill du göra allt för att snabba på processen - och lyckligtvis finns det några smarta knep du kan testa i sommar.

Att resa kan ibland kännas ganska stressigt. Du kommer säkert att oroa dig för säkerhetskontrollen och hoppas att din resväska kommer fram till din destination utan att ha gått sönder, samtidigt som du hoppas att dina grannar på planet också ska vara trevliga och inte somna på din axel.

Semesterfirare kan nu slippa oroa sig för lång väntan på bagaget. Här är några enkla steg som säkerställer att din resväska blir den första ut på bandet efter landning.

Även om många tenderar att anlända till flygplatsen så tidigt som möjligt, föreslår en rapport från Mirror att det kan vara fördelaktigt att checka in så sent som möjligt. Teorin är att väskor som lastas sist på planet ofta kommer ut först vid destinationen.

"Väskor lastas alltid fram och bak på bagagevagnarna, så om du checkar in sist, hamnar dina väskor i den sista vagnen," förklarar Thomas Lo Sciuto, en bagagearbetare och gateagent på en regional flygplats i USA.

För de som känner sig obekväma med att vänta till sista minuten, vilket kan ses som en högriskstrategi, finns det mindre stressfyllda alternativ. Ett sådant är att "gate-checka" din väska.

Det innebär att du lämnar väskan vid incheckningen för att direkt placera den i lastutrymmet. Detta kan kräva ytterligare säkerhetskontroller och ibland en extra avgift, men gör att din väska blir en av de första att hanteras vid ankomsten – en stor fördel om du har bråttom.

Vissa flygbolag erbjuder också möjligheten att mot en extra kostnad få sitt bagage prioriterat. Detta gäller särskilt för resenärer i business class eller de som är med i ett lojalitetsprogram. Ibland innebär detta även tillgång till en separat bagagekarusell.

Ett ytterligare knep för att snabba på processen är att be om en etikett för "skört bagage". Denna etikett påverkar hur väskan packas och gör att den lastas sist och därmed kommer ut först. Detta minskar väntetiden vid bagagebandet.

För att ytterligare effektivisera hanteringen av ditt bagage kan det vara klokt att ta bort gamla etiketter och välja en väska som sticker ut från mängden.