Startsida Livsstil Var extra försiktig när du värmer upp dessa livsmedel i...

Var extra försiktig när du värmer upp dessa livsmedel i mikrovågsugnen

Var extra försiktig när du värmer upp dessa livsmedel i mikrovågsugnen
Foto: Shutterstock

Att värma mat i mikron är vanligt, men det finns vissa livsmedel som kan bli skadliga när de värms upp.

Just nu läser andra

En nyligen publicerad artikel från Journal Des Femmes belyser farorna med att värma specifika livsmedel som kan leda till hälsorisker.

Först och främst bör man inte värma upp rester av stekt kyckling i en mikrovågsugn.

Mikrovågsugnar värmer inte mat jämnt och kan inte döda eventuella bakterier som finns i köttet, inklusive salmonella, vilket kan orsaka illamående, diarré och kräkningar. Det bästa sättet är att tillaga kycklingen ordentligt med traditionella metoder som i en ugn.

Överraskande nog bör även potatis inte värmas upp i mikron. Rik på stärkelse förlorar potatis näringsämnen och kan bli svår att smälta eller till och med giftig när den värms upp igen. Ett bättre alternativ är att njuta av potatissallader.

Läs också

Hårdkokta ägg är ett annat livsmedel som inte ska värmas i mikron. Enligt en studie publicerad i Science Daily 2017 kan värmning i mikron orsaka att äggen sväller och potentiellt exploderar om de genomborras med en gaffel, vilket leder till allvarliga brännskador.

Generellt sett avråds det att värma ägg i mikron, oavsett deras ursprungliga tillagningsmetod, eftersom det gör dem svårare att smälta.

Ris, ett populärt livsmedel i många hem, kan också bli problematiskt när det åker in i mikron. Bakterien Bacillus Cereus, som finns i spannmål som ris, kan föröka sig om riset svalnar för länge i rumstemperatur innan det kyls ner, vilket leder till matförgiftning.

Svampar, särskilt vanliga sorter som champinjoner, kan värmas upp men med försiktighet. De bör inte förvaras mer än två dagar efter tillagning och kan förlora smak och bli svåra att smälta när de mikrovågsugnas.

Det är viktigt att notera att allas metabolism är olika, och reaktioner på uppvärmd mat kan variera.

Dock är det alltid säkrare att förebygga matförgiftning genom att korrekt förvara och värma upp mat. För vissa livsmedel är det bättre att undvika att värma upp dem igen för att förhindra eventuella negativa effekter.

Läs också

Tyckte du artikeln var intressant? Dela den här Dela artikeln: