Startsida Mat Osten som lyfter din pasta – expertens oväntade favorit är...

Osten som lyfter din pasta – expertens oväntade favorit är svensk

Pasta
Shutterstock

Parmesan i all ära – men här är svenska osten som kan överraska på tallriken.

Just nu läser andra

Vilken ost är egentligen bäst till pasta? Vi ställde frågan till ostexperten Anneli Karlsson, som har sålt ost i snart 40 år – och hennes svar innehåller både klassiker och oväntade tips från det svenska ostlandet.

Parmesan är fortfarande kung

När det kommer till pastarätter, oavsett om de är tomat- eller gräddbaserade, har Anneli Karlsson en självklar favorit: parmesan. Närmare bestämt en opastöriserad parmigiano reggiano, lagrad i två år.

– Den har en fyllighet som verkligen gör skillnad i pastan, säger hon från sin butik i Hötorgshallen till matsajten Godare

För maximal smak rekommenderar hon att riva parmesan riktigt fint.
– Då smälter den bättre och sprider sig i hela rätten. Jag brukar alltid ställa fram en skål så att alla kan ta själva.

Läs också

När grovrivet är rätt val

Men parmesan funkar inte bara finriven.

– Om jag gör en sallad brukar jag riva den lite grövre. Det ger ett annat tuggmotstånd som passar bättre i en fräsch rätt.

Om du inte har parmesan hemma? Då tipsar Anneli om grana padano – en ost som påminner om parmesan men med lite mindre djup i smaken.

Fårost för extra smak

En annan italiensk klassiker är pecorino romano – en fårmjölksost med rejält mycket sälta.

– Den är perfekt till rätter som pasta carbonara. Men tänk på att minska på saltet i resten av rätten, tipsar Anneli.

Svenska alternativ till pastan

Parmesan i all ära, men det finns svenska ostar som också gör jobbet – och mer därtill.

– En lagrad svecia funkar riktigt bra. Den är inte lika fet som västerbottensost, men ändå fyllig med fin sälta.

Och just västerbottensost är en personlig favorit – särskilt för den som vill ha mer sötma och djup.

– Men svecia är nog min första rekommendation om man hittar en riktigt bra, säger Anneli.

Lagring för smakens skull

Enligt Anneli är det tydligt – ost blir bara bättre med tiden.

– När osten lagras förlorar den vätska och smaken blir mer koncentrerad. Det ger mer karaktär och ett fylligare intryck.

Och för den som är laktosintolerant?
– Ju längre lagrad en ost är, desto mindre laktos innehåller den. Många klarar därför lagrad ost, särskilt fårostar, utan problem.

Annorlunda smakkombos till ostbrickan

Till sist – vad passar bäst till en bit parmigiano reggiano på ostbrickan?

– Folk tänker ofta fikonmarmelad, men jag gillar att överraska. Rädisa och paprika är friskt och gott. Och mörka körsbär – det är en magisk kombo!

Vill du ha kex till? Välj då ett neutralt. Osten ska vara i centrum.

Vill du imponera nästa gång du lagar pasta? Då kanske det är dags att låta parmesanen få sällskap – eller rentav ersättas – av en svensk klassiker.

Läs också

Ads by MGDK