1 till 2 koppar om dagen: Ny koppling mellan canceröverlevnad och denna dryck

Johanna Ekman

3 veckor sedan

|

13/09/2024
Nyheter
Foto: Kræftens bekæmpelse
Foto: Kræftens bekæmpelse
Du bör dricka 1 till 2 koppar om dagen.

Grönt te är känt för sina många hälsofördelar.

Nu visar en stor internationell studie att grönt te även kan ha en positiv effekt på överlevnaden för vissa cancerpatienter.

Detta meddelades i ett pressmeddelande.

I studien har forskare från hela världen analyserat data från nästan 6 000 kvinnor med äggstockscancer och undersökt sambandet mellan deras konsumtion av te och kaffe före diagnosen och överlevnadsgraden.

Ingen effekt av kaffe och andra tesorter

Resultaten visar att kvinnor som drack en eller flera koppar grönt te om dagen innan sin cancerdiagnos hade en bättre chans att överleva jämfört med dem som inte drack grönt te.

"Det är väldigt spännande att vår hypotes om att grönt te, men inte andra typer av te och kaffe, kan förbättra överlevnaden efter äggstockscancer har bekräftats," säger Allan Jensen, dansk seniorforskare vid Cancerforskningscentret vid Kræftens Bekæmpelse.

Forskarna fann att kvinnor som drack 1-2,5 koppar grönt te om dagen hade 16 % större chans att överleva sin cancer än de som inte gjorde det.

Däremot fann forskarna inget samband mellan överlevnad och konsumtion av svart te, örtte eller kaffe.

Ytterligare forskning behövs

Studien är den hittills största undersökningen av sambandet mellan te, kaffe och överlevnad efter äggstockscancer.

Allan Jensen hoppas att fler studier kommer att undersöka effekten av grönt te – gärna med fokus på konsumtionen efter diagnos av äggstockscancer.

"Vi hoppas att detta kan ge oss en bättre förståelse för de positiva effekterna av grönt te på överlevnaden vid äggstockscancer," säger Allan Jensen.