Du har ätit sushi helt fel: Därför ska du aldrig doppa sushin i soja

Foto: Polfoto

Den japanska maten är en konstform bemästrad av få.

För 15 år sedan rynkade svenskarna på näsan åt kombinationen ris och rå fisk, men den japanska delikatessen har tagit oss med storm. Marknaden för att göra sushi hemma, takeaway-sushi och att äta sushi ute på restaurang har fullkomligt exploderat. 

Men i vår iver att få pinnarna rätt i mun har vi glömt bort sushietiketten, skriver brittiska The Mirror.

Tidningen har undersökt hur man bära sig åt på en flottare sushirestaurang eller i sällskap med sushikännare. 

De här fem sakerna gör japaner aldrig när de äter sushi:

 1. Sushi ska inte doppas i sojasås. Risdelen av sushin ska inte ned i sojan, det är det bara skaldjur, fisk och ägg som har den äran.

2. Ingen ingfära ovanpå sushin. Den syltade ingefäran är avsedd som en "munrensare" mellan olika sorters sushi.

3. Wasabi och soja ska INTE blandas. Den populära företeelsen att röra ner wasabin i soja stämmer inte överens med regelverket. Det är två saker som inte ska blandas utan ätas var och en för sig - det är så de komplementerar sushi.

 4. En ordentlig munfull. Sushi ska ätas i ett stycke, det är inte något man biter av på mitten.

5. Ätpinnar? Det är helt ok att äta sushi med fingrarna, även om många tror att all mat äts med pinnar i Asien. På flottare sushirestauranger får du därför fuktiga handdukar att torka av dina kladdiga fingrar på. 

Men, det är självklart helt upp till dig hur du vill äta din sushi.